ایت الله علی قدوسی دادستان کل انقلاب اسلامی بود که در 14 شهریور 1360 در دفتر دادستانی بر اثر انفجار یک بمب جان باخت. بنا به گفتهٔ فرزندش، او در ابتدای انقلاب و در کوران حوادث انقلاب سعی داشت مسیر اعتدال را طی کند و همین مساله نیز برای او دردسرساز شد.
او در پیش از انقلاب اهم فعالیت خود را صرف پایهریزی یک سامانهٔ آموزشی نو و پرثمر نمود و به موازات فعالیت سیاسی مبارزاتی با شاه، با همکاری سید محمد بهشتی اقدام به تأسیس مدرسه حقانی ( منتظریه) و مکتب توحید کرد و با اعمال شیوهای نو و کارساز، این دو نهاد آموزشی را الگویی برای سایر مراکز آموزشی و فرهنگی قرار داد.
در ۱۲ مرداد ۱۳۰۶ زمانی که هنوز بیش از دو سال از روی کار آمدن رضا خان نگذشته بود، در خانوادهای روحانی در شهر نهاوند به دنیا آمد. پدرش ملا احمد قدوسی از مجتهدان عصر خود بود که پس از بیست سال تحصیل در نجف و بهرهگیری از اساتیدی چون میرزای شیرازی و میرزا حبیب الله رشتی و احراز مقام اجتهاد در سال ۱۲۷۷ خورشیدی به نهاوند بازگشت.
پس از ورود به حوزهٔ علمیهٔ قم، درسهای مقدمات و سطح را نزد استادان وقت از جمله آیتالله صدوقی آموخت و پس از آن به درس خارج آیتالله العظمی بروجردی راه یافت. همچنین فقه و اصول را نزد سید روحالله خمینی گذراند و در سال ۱۳۴۱ به مقام اجتهاد رسید. او از آغاز طلبگی علاقهٔ خاصی به اخلاق و عرفان داشت.
وی همراه مرتضی مطهری و سید محمد بهشتی به نزد علامه طباطبایی راه مییافت و از حکمت و معنویت او بهرهمند میشدند. او پس از سالها شاگردی نزد علامه طباطبایی، چنان مورد توجه علامه قرار گرفت که وی را به دامادی خود پذیرفت و دخترش، نجمه سادات طباطبایی را به عقد ازدواجش درآورد. از آنجا که علامه برای قدوسی احترام خاصی قائل بود، بخشی از کارهای مهم خویش را به او میسپرد و میگفت: هر وقت امری را به وی تفویض میکنم، دیگر از بابت آن آسوده خاطرم. او همچنین از دوران تحصیل به سید روحالله خمینی علاقهمند شده بود.
مبارزات با پهلوی
او در میدان مبارزه علیه رژیم پهلوی نیز، همواره از پیشگامان بود و سابقه مبارزات وی به پیش از ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ برمیگردد. این مبارزات طی سالهای ۴۲-۴۱ با مبارزات سید روحالله خمینی علیه محمدرضا شاه پهلوی به اوج رسید و او نیز به عنوان یک شاگرد علاقهمند به وی، با سختکوشی و فداکاری به مبارزه پرداخت.
پس از تبعید سید روحالله خمینی به ترکیه، شدت اختناق و فشار وارده از سوی حکومت پهلوی، شاگردان سید روحالله خمینی از جمله علی قدوسی را بر آن داشت که کیفیت مبارزه را متناسب با وضع پراختناق تغییر دهند. این موضوع زمینهٔ تشکیل یک گروه سازمانیافته و مخفی از مدرسین و اساتید حوزه شد. این تشکیلات مخفی به بهانه بررسی و اصلاح امور حوزه برگزار میشد اما به طراحی مبارزه با رژیم شاه میپرداخت. قدوسی از موسسان این تشکل بود و از دیگر فعالان این تشکیلات میتوان به سید علی خامنهای، محمدمهدی ربانی املشی و حسینعلی منتظری اشاره کرد. تا اینکه که در حدود سال ۱۳۴۴ به دنبال کشف و شناسایی این تشکیلات مبارزاتی توسط ساواک، در سال ۱۳۴۵ همراه با روحانیانی چون سید علی خامنهای و اکبر هاشمی رفسنجانی، علی قدوسی نیز دستگیر و به زندان قزل قلعه انتقال یافت.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر